Onthoud mij
[ Registreer ] [ Wachtwoord vergeten? ]
rss

Unieke Fiat te koop: Zagato Fiat 8V Elaborata

Over iets meer dan drie weken barst het feest in het Amerikaanse Pebble Beach weer los. Heel autoliefhebbend Amerika trekt dan naar Californië om deel uit te maken van één van de mooiste evenementen op autogebied. Tijdens het Pebble Beach Concours d'Elegance worden er ook diverse veilingen georganiseerd waar bijzondere auto's te koop worden aangeboden tegen opbod. Op de Gooding & Co. Pebble Beach veiling zal er ook een bijzondere klassieker worden geveild die meer dan een miljoen dollar moet opbrengen, namelijk een Zagato Fiat 8V Elaborata.
Pebble Beach Concours d'Elegance
Het Pebble Beach Concours d'Elegance is al jaren een enorme trekpleister voor bijzondere auto's. Deze zijn niet alleen te zien binnen de hekken van het prestigieuze evenement maar ook op de parkeerplaatsen daarbuiten en de vele omringende dorpen. Menig supercar-eigenaar trekt naar Pebble Beach om te laten zien wat hij zoal in de garage heeft staan. De Pebble Beach autoweek duurt van 17 tot en met 21 augustus. Het Concours d'Elegance zelf zal op 21 augustus plaatsvinden en een kaartje voor die dag kost je 175 dollar.

Ontwerp
Even weer terug naar de auto. Tijdens de autoweek zal er een unieke Zagato Fiat 8V Elaborata geveild worden. De allereerste Fiat met een V8 werd in 1952 aan het publiek getoond tijdens de autosalon van Genève. Omdat Fiat dacht dat Ford destijds het enige recht had om de term 'V8' te gebruiken werden de letters omgedraaid naar '8V'. In het Italiaans heet dat dan Otto Vu. De ontwerper van de auto destijds, Dante Giacosa, wilde een auto bouwen die met de race-Ferrari's en -Maserati's van die tijd mee zou kunnen. Daarvoor werden de bovenste gedeelten van twee V4 motorblokken tegenover elkaar gezet om er een tweeliter V8 van te maken. Samen met een Weber carburateur produceerde de nieuwe, maar kleine, V8 zo'n 110 pk bij een piekvermogen van zesduizend toeren per minuut.

Ontwikkeling
Om het homologatieproces door te komen had Fiat de bedoeling om 200 exemplaren van de Otto Vu te maken. Helaas werden die tweehonderd exemplaren nooit gehaald, want in de periode van 1952 tot en met 1954 rolden er slechts 114 exemplaren van de band. Daarmee is deze auto enorm zeldzaam en bijzonder te noemen, want naast de lage oplage is dit ook de enige V8 die Fiat ooit gemaakt heeft. Van die 114 8V's zijn er slechts 32 die door Zagato gebouwd zijn. Fiat leverde namelijk een chassis af bij Zagato en Carrozzeria Zagato zou er dan een volledige koets omheen bouwen. Van die 32 zijn er dan weer vijf waarbij de koets door Fiat is ontworpen. Daarmee kan je dus stellen dat er van deze Zagato Fiat 8V Elaborata slechts vijf exemplaren gebouwd zijn en er nu dus één exemplaar geveild zal worden.

Geschiedenis
De auto die geveild zal worden heeft chassisnummer 106.000022. Het was het derde chassis dat door Zagato onder handen genomen werd. Toen in april van 1953 het chassis overgedragen werd aan Carrozzeria Zagato was de auto uiteraard hagelnieuw. Inmiddels is de auto sinds 1998 in het bezit van de huidige eigenaar. Hij heeft de auto volledig gerestaureerd en heeft onder meer de auto opnieuw laten spuiten in de kleur Zagato Green. Daarnaast heeft hij een versnellingsbak met vijf verzetten van Alfa Romeo laten inbouwen. Hiermee kan de eigenaar de auto nog steeds gebruiken tijdens klassiekerrally's.


Door: Jeroen Geplaatst op: 27-07-2011 10:32 In categorie: Autonieuws Aantal keer bekeken : 3103 Reacties : 7
Bron: Autoweek.com
Tags: Fiat, Zagato Fiat 8V Elaborata, Zagato, Klassieker, Veiling, Klassiekergespot